Buurtschap Slichtenhorst

Slichtenhorst is een buurtschap in de gemeente Nijkerk in de Nederlandse provincie Gelderland. Slichtenhorst ligt ongeveer 8 km van Amersfoort.

De oppervlakte van buurtschap Slichtenhorst is ongeveer 835 ha. Aan de oost- en noordgrens wordt Slichtenhorst afgebakend door de Barneveldsweg N301. De westkant van het gebied wordt afgebakend door Amersfoortseweg, Vrouwenweg, Van Dijkhuizerstraat. De zuidkant wordt begrensd door de Buntwal, Schoolstraat, Damseweg, Koperweg en Peerweg. De meeste bebouwing bevindt zich aan de Slichtenhorsterweg tussen Nijkerk en Driedorp.

Bij de Amersfoortseweg was tussen 1863 en 1931 de voormalige Stopplaats Slichtenhorst van de Centraalspoorweg.

Brant van Slichtenhorst was een van de pioniers die vanuit Nijkerk naar Nieuw-Nederland trokken (het huidige New England). Zijn zoon Arend van Slichtenhorst was historicus.

Landgoed Slichtenhorst

Landgoed Slichtenhorst is een landgoed van 350 hectare tussen Nijkerk en Driedorp in de Nederlandse provincie Gelderland. Het landgoed wordt begrensd door de Barneveldseweg, Koperweg, Vossenweg en de Blokhuizersteeg.

De naam werd in 1380 geschreven als Sluenhorst, in 1434 vermeld als Slichterhorst. Na 1500 wordt het ook geschreven als Sligtenhorst (1509), Slichtenhorst (1534), Slechtenhorst (1830-1855) en in 1840 als Sligtenhorst.

Slichtenhorst is een samenstelling van slicht (effen, vlak) + horst (begroeide hoogte). In 1840 telde de buurtschap Slichtenhorst 48 huizen met 423 inwoners. Het goed ligt op de grens van het Slagenlandschap en Kampenlandschap en bestaat uit bossen en landerijen met agrarische bedrijven en een wijngaard. Het grondgebied van de buurtschap is aangemerkt als waardevol en wordt beschermd tegen bebouwing.

Bron: Wikipedia

Foto impressie omgeving Slichtenhorst

Ook genieten van deze prachtige omgeving?

Reserveer een prachtige suite in B&B Nordengoed